1

Temat: SPOTKANIE OSIEDLOWE 24.11.2009 - sprzedaz udzialow !!!

Drodzy Sąsiedzi.
Z uwagi na fakt, że ostatnie spotkanie osiedlowe odbyło się jakiś czas temu a tematy poruszane na forum wymagają omówienia w szerszym gronie pragnę zaprosić na spotkanie osiedlowe, które odbędzie się w dniu 24.11.2009 g. 19.00 w świetlicy Szkoły Podstawowej nr 12 ul. Józefa Wybickiego 79 Mysłowice – to samo miejsce, w którym odbywały się poprzednie spotkania.
Sala została już dla nas zarezerwowana przez jednego z mieszkańców.

Przewidywany czas spotkania 1h – 1,5h

Proponowane tematy do poruszenia na spotkaniu:
1.    Sprzedaż udziałów w częściach wspólnych przez WD (sprzedaż, co po sprzedaży – powstanie wspólnoty, powołanie Rady Osiedla / Stowarzyszenia właścicieli, firma zarządzająca, różnica w udziałach poszczególnych mieszkańców, przyszłe koszty utrzymania)
2.    Zagadnienie spraw bieżących pośrednio łączących się z pkt. 1: oświetlenie osiedla, czystość, ochrona, parkowanie i przepisy ruchu drogowego, ogrodzenie i inne
3.    Ul. Pukowca i jej remont – sytuację bieżącą omówimy na podstawie dokumentów przekazanych przez mieszkankę Osiedla, która pilotuje temat
4.    Ulica dojazdowa do szlabanu
5.    Wolne wnioski

W międzyczasie otrzymaliśmy informację z WD, że przygotowane są do wysyłki pocztą pisma z informacją dla mieszkańców o przystąpieniu do procedury sprzedaży części wspólnych. Rozumiemy przez to, że mieszkańcy będą mogli umawiać się na podpisanie aktów notarialnych. Tym samym punkt 1 ulegnie zmianie na:

1.    Powstanie wspólnoty właścicieli zgodnie z k.c., powołanie Wspólnoty oraz Rady Osiedla jako organu reprezentującego właścicieli udziałów przed innymi podmiotami, firma zarządzająca osiedlem (przybliżenie zagadnienia i przedstawienie problemów osiedla), przyszłe koszty utrzymania części wspólnych oraz kwestia nierównych udziałów części wspólnych

Bardzo proszę o obecność na spotkaniu.
Treść niniejszego postu wydrukujemy i wrzucimy w niezaadresowanych kopertach do skrzynek pocztowych na Osiedlu.

biźniak nr 42

2

Odp: SPOTKANIE OSIEDLOWE 24.11.2009 - sprzedaz udzialow !!!

Witam.
Mam tylko pytanie- czy Dyrektor szkoły wie, że dzisiaj przyjdziemy na spotkanie? (pytam bo  mamy zarezerwowaną każdą ostatnia środę miesiąca, a dzisiaj jest wtorek).

pozdrawiam

3

smile jeden z mieszkanców zarezerwowal ten termin na dzisiaj!!!!

4

Witam serdecznie
tak się złożyło, że postanowiłem sprawdzić informację o wyczyszczonej hipotece pod działką drogową.
Działka 3131/64, rejon Brzezinka, Karta Mapy 2, do niej w Geodezji UM podano mi księgę wieczystą 31356 - podaję te informacje aby każdy mógł sobie sprawdzić to co piszę, do czego zachęcam.
W dziale obciążenia widnieje hipoteka kaucyjna w wysokości 9 mln złotych na rzecz Banku Gospodarstwa Krajowego jako poręczenie kredytu na budowę 20 domów szeregowych z dnia 13.11.2007, hipoteka wpisana 10.01.2008 do spłaty w terminie 30.12.2009, nadmienię, że pierwotna umowa kredytu  zakładała wcześniejszą spłatę tego kredytu, po aneksie termin spłaty jest 30.12.2009. Hipoteką są obciążone jeszcze inne działki.
Założenie optymistyczne jest takie, ze wszystko zostanie lub zostało  spłacone, nie ma jeszcze zmian we wpisach, pojawia sie pytanie  dlaczego taka informacja nie pojawiła się na spotkaniu, a wręcz próbowano nas okłamać że wszystko jest już załatwione?
Z całym szacunkiem do Pana Zbigniewa Truszczyńskiego, zrobił Pan na mnie i niektórych sąsiadach,  całkiem niezłe wrażenie, tylko niestety nie potrafimy się oprzeć wrażeniu braku deklarowanej współpracy z Developerem. Tak jak powiedziałem na spotkaniu, sytuacja Pana jest strasznie niekomfortowa i każde działanie będzie pod dużą lupą. Proszę nas zrozumieć, ale takie są nasze doświadczenia.
Jeżeli działa Pan w dobrej wierze (wszyscy mamy taką nadzieję), to pytam jak można popełnić kolejny już błąd i uwierzyć Deweloperowi, tym razem że wszystko z hipoteką pod drogami jest ok. i firmować to własnymi słowami. Z  Pana słów wynikało, jak pamiętam, ze widzieliście Państwo dokumenty i nie ma obciążeń,  pamiętam również  Pana  słowa, że każdy będzie musiał sprawdzić wszystko sam i że ewentualnie notariusz to zrobi za niego, więc za nic Pan nie może ręczyć – czy nie do końca był pan pewny tego co mówi?

5

Dobry wieczór,

Panie Arku. Dziękuję za komentarz.
Tak jak na spotkaniu zaskoczył mnie Pan informacją o prawie służebności wpisanej w KW – (WD nie poinformował nas w żadnej z rozmów o takim fakcie) tak teraz również jestem zaskoczony informacjami jakie Pan napisał.

1.    Hipoteka kaucyjna na działce 3131/64.
Tak jak wspomniałem na spotkaniu bank Millennium kredytujący mój bliźniak jak i udział w drogach wspólnych w 100% bez wkładu własnego, podczas żmudnej procedury kredytowej, zażądał przedstawienia KW wolnych od hipotek kaucyjnych w wysokości 400.000 zł oraz 200.000 zł.
Mniemam, że chodziło o KW dotyczącą działki pod moim domem oraz KW działki powierzchni wspólnych. Po 2 miesięcznym oczekiwaniu z biura WD odebraliśmy odpis żądanych przez bank KW, w których widniała w dziale IV informacja o wykreśleniu tych hipotek. Dokument ten wystarczył jeszcze tego samego dnia do uruchomienia kredytu, który nota bene w tym miesiącu zacząłem spłacać pomimo nieskończonego domu.

Moim błędem obecnie jest to, że nie wykonałem kserokopii dokumentu dostarczonego do banku i nie jestem obecnie w stanie powiedzieć, że zniesienie hipoteki dotyczyło nr działki o którym Pan wspomina. Obecnie moje obawy łączą się z tym, że wspomina Pan o hipotece na znacznie wyższą kwotę.

W tym świetle oraz w świetle zapewnień biura WD jak i przystąpieniu przez WD do organizowania sprzedaży udziałów mogłem wyrazić się na spotkaniu tylko i wyłącznie w formie pozytywnej – hipoteka została wykreślona.

Nie miałem na celu wprowadzenia w błąd nikogo na spotkaniu a tym bardziej przykro mi przeczytać o tym, że kłamię.

Jak wiadomo jednak fakty mówią za siebie i po przeczytaniu Pana wpisu żona udała się do WD z żądaniem przedstawienia aktualnego odpisu KW dot. powierzchni wspólnych oraz mapy referencyjnej.
Weronika otrzymała na miejscu następujące informacje:
a.    W terminie ok. 3 tygodni powinniśmy otrzymać do rąk własnych odpis KW z wykreślonymi ciężarami
b.    Mamy uzyskać również poświadczony odpis wniosku złożonego do Sądu o wykreśleniu hipotek

Tak jak wspomniałem na zebraniu, każdy kupujący podejmuje decyzję o kupnie w oparciu o przedstawione dokumenty oraz np. stan techniczny przedmiotu zakupu. Każdy z nas będzie przed podpisywaniem aktu notarialnego sprawdzał dokumenty, dodatkowo notariusz wykonujący zawód zaufania publicznego ma ustawowy obowiązek sprawdzenia dokumentów, ja sam dodatkowo udam się po odpłatną poradę adwokata gdyż informacje nt działek są niejasne.

2.    Rozumiem negatywne doświadczenia Pana i innych mieszkańców z WD, które poznaliśmy szerzej podczas np. przeprowadzonych rozmów z grupą mieszkańców tuż po zakończeniu spotkania.
Pozwoliłem sobie w dobrej wierze na zorganizowanie spotkania osiedlowego, na które  zaprosiłem wszystkich mieszkańców bez wyjątku, podzielenie się informacjami przeze mnie zebranymi oraz opiniami jako osoby wykonującej zawód zarządcy nieruchomości.

Jestem na dzień dzisiejszy mieszkańcem, który jeszcze na osiedlu nie mieszka ale jest żywotnie zainteresowany jego losami i dalszym rozwojem, chociażby tylko dlatego, że osoby mnie odwiedzające w przyszłości mogą wyrobić sobie negatywne zdanie o zarządcy nieruchomości, który ma zarządzać ich aktywami a na jego własnym podwórku nie ma się czym pochwalić.

Proszę o ocenianie mnie po czynach nie słowach, każdy z nas jest lepszym bądź gorszym mówcą. Czyny jednak będzie można ewentualnie zobaczyć dopiero po zmianie sytuacji prawnej na osiedlu.

3.    W nawiązaniu do deklaracji złożonych przeze mnie na zebraniu w ten weekend opublikuję treść pisma dotycząca zmiany wielości udziałów do wartości 1/150 każdy, którą osoby zainteresowane będą mogły skierować do WD – do szerszego omówienia i skomentowania na forum.
(Zasadność wartości udziałów 1/150 była jeszcze omawiana przez grupę mieszkańców po zebraniu w świetlicy i takowa została wstępnie uznana za najwłaściwszą. Nie jest to wartość ostateczna)
4.    W ten weekend opublikuję propozycję petycji do władz miasta dot. remontu ul. Pukowca, do podpisu przez zainteresowanych mieszkańców – do szerszego omówienia i skomentowania na forum.

Pozdrawiam. W razie pytań czy wątpliwości proszę o maila lub telefon.
W. Z. Truszczyńscy

biźniak nr 42

6

Panie Zbyszku,
chcę zwrócić uwagę na fakt, że starałem się nie obciązać Pana osoby za błędnie przekazaną informację o wykresleniu hipoteki, nie napisałem również, że to Pan nas okłamał. Zacytuję siebie z postu powyżej - "zostaliśmy okłamani" - napisałem tak gdyż siedzący obok mnie prezes Doniec,  potwierdził że sprawa jest załatwiona, a hipoteka wykreślona, podczas gdy fakt jest taki, że na dzień dzisiejszy nie jest. Jeżeli kredyt jest spłacony, to wystarczyło nas poiformować o tym fakcie, powiedzieć że wpis zostanie wykreślony w dniach najbliższych,a wniosek o wykreślenie został lub zostanie wysłany w dniu...-  czego Pan prezes nie zrobił, kolejny raz traktując nas niepoważnie.

Co do odpisu odebranego przez Pana z WD, to prosze  osobiście udać się do Sądu, zobaczy Pan, że nigdy nie było na tej działce hipoteki na wartości o których Pan wspomina, a  hipoteka na wartość 9 mln  nigdy nie była wykreslona, więc mamy tutaj albo zfałszowanie dokumentu albo mówimy o innych działkach i KW.
Na koniec dodam, że mówcą jest Pan wyśmienitym, a czyny zdecydowanie mogą być widoczne dopiero jak osiedle będzie w pełni zamieszkałe, gdyż wtedy sytuacja prawna będzie w pełni klarowna.
Mam nadzieję, że zakończenie nie będzie podobne do akcji tego dramatu z niefachowo i nieterminowo budowanymi domami, zakręcaniem dostępu do wody i innymi niespodziankami systematycznie serwowanymi przez WD - cały czas obawiam się, że to nie ostatnia niespodzianka.

7

Panie Arku!
Wszystko w porządku, działamy dalej.
Pozdrawiam

Zbyszek Truszczyński

biźniak nr 42

8

Witam

Jestem ciekaw czy jest możliwe żeby przy okazji aktu notarialnego bądź innego, zobowiązującego, porozumienia, WD zobowiązał się do sprzedania 150 równych części działek wspólnych, bądź w przypadku braku możliwości sprzedania wszystkich podzielenia pozostałej części na równo pomiędzy mieszkańców nieodpłatnie.

Za brak możliwości rozumiem sytuację kiedy WD nie zdoła sprzedać wszystkich 150 domów, co jest bardzo wątpliwe, bądź ktoś definitywnie odmówi kupna, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne.

Rozwiązało by to obawy że WD sprzeda mniejszościowy pakiet działek.

Nie było mnie na zebraniu, ale widzę że na forum pojawiają się głosy o nie kupowaniu części wspólnych, sam się na tym zastanawiałem i wydaje mi się że jeśli chcemy mieć wpływ na obraz naszego osiedla w przyszłości to powinniśmy je solidarnie wykupić, w tedy nie będziemy już mogli winić innych za złe działania bądź co gorsza ich brak.

Rozumiem że nigdy nie będzie 100% ludzi tego samego zdania, ale wdaje mi się że uzyskując >50% działek możemy rozpocząć jakieś prace organizacyjne i uporządkować ten bu... który panuje na osiedlu. Niestety osoby które nie wykupią działek będą musiały się podporządkować chcąc korzystać z części wspólnych i to zarówno organizacyjnie jak i finansowo.
Wydaje mi się również że sądowe ustanowienie służebności drogi koniecznej jest pomysłem raczej krótkowzrocznym, chyba że jesteśmy zainteresowani tylko i wyłącznie jakimś tam przejeżdżaniem do drogi lokalnej, ale myślę że większość z nas kupowało dom na osiedlu i chciało by mieć osiedle z prawdziwego zdarzenia.

Pozdrawiam

9

Uważam, że Banan ma rację bowiem solidarny zakup części wspólnych umożliwi uporządkowanie spraw na osiedlu. Niestety ludzie obecnie nie wierzą przedstawicielom Dewelopera bowiem nie są oni wiarygodnymi partnerami. Wiarygodność zdąrzyli już utracić.

10

Zdanie "wiarygodność już zdąrzyli utracić" świadczy o  stanowisku jakiejś grupy.
Jakie są konkretne argumenty , które świadczą o takim sądzie?

11

Wiarygodność to cenna rzecz. Jeśli Deweloper wymyśla nowe opłaty nie przewidzane umową, nie dotrzymuje termininów, jakość wykonania jest słaba, zapewnienia nie są realizowane i wiele wiele wiele wiele wiele innych to traci sie wiarygodność. PROSTE.

12

Dobry wieczór.
Zgodnie z ustaleniami ze spotkania osiedlowego pragnę zaprezentować treść petycji dotyczącej remontu ul. Pukowca.
Dla osób zaintersowanych prześlemy na maila skany dokumentów wymienianych pomiędzy instytucjami - swoista spychajterapia dotyczące tego zagadnienia a zebrane przez jedną z naszych sąsiadek pilotującą temat.

Proszę o ewentualne zmiany w treści i uwagi. Wersję ostateczną będziemy chcieli mieć gotową na 14.12.2009 aby móc zbierać podpisy zainteresownaych mieszkańców.

tekst petycji:
Miejscowość, data………………

Mieszkańcy Osiedla Słoneczne Wzgórze
przy ul. Słoneczne Wzgórze
41-400 Mysłowice

Urząd Miasta Mysłowice
Prezydent Miasta Mysłowice
Ul. Powstańców 1
41-400 Mysłowice

Szanowny Panie Prezydencie,

Wnosimy o położenie nowej nawierzchni ul. Pukowca, która to droga jest jedynym dojazdem do naszego Osiedla oraz w odpowiedzi na niniejsze pismo podania daty wykonania remontu.
W chwili obecnej poruszanie się po tej drodze jest niebezpieczne i uciążliwe z uwagi na brak nawierzchni oraz dziury po przeprowadzonej inwestycji.
Ponosimy realne szkody w postaci uszkodzeń w samochodach oraz straty czasu pokonując ulicę Pukowca w tempie 10 km/h.

Jednocześnie do momentu położenia nowej nawierzchni zwracamy się z prośbą o wywarcie wpływu na organ nadzorujący realizację remontów sieci mediów w ciągu ulicy Pukowca aby skutecznie wyegzekwował przejezdność tej ulicy. Póki co leje po wykopach są niebezpieczne, wypełnienie ich ziemią jest wypłukiwane i rozjeżdżane.

Pragniemy podkreślić, że na Osiedlu Słoneczne Wzgórze mieszkać będzie docelowo 150 rodzin, obecnie mieszka ich już 90. Prosimy o nie lekceważenie potrzeb tak dużej rzeszy mieszkańców naszego miasta.

Z wyrazami szacunku

1.    Imię i nazwisko – Słoneczne Wzgórze nr ……
2.    Imię i nazwisko – Słoneczne Wzgórze nr ……
3.    Imię i nazwisko – Słoneczne Wzgórze nr ……
4.    …..

biźniak nr 42

13

Dobry wieczór,
Zgodnie z ustaleniami podjętymi na ostatnim spotkaniu osiedlowym poniżej przedstawiam propozycję pisma jakie można wysłać do WD w sprawie zakupu części wspólnych (tylko dla osób zdecydowanych).

OSOBY, KTRÓE NIE SĄ ZAINTERESOWANE ZAKUPEM UDZIAŁÓW Z JAKICHKOLWIEK POWODÓW I JEST TO DECYZJA OSTATECZNA - powinny wysłać stosowną informację do developera, tak aby zakończyć okres dywagacji nad tym tematem.

proponowana treść pisma:
Miejscowość, data………………

Imię i Nazwisko
Adres
Kod + Miejscowość

Wolf Developer Sp. z  o.o.
Alfonsa Górnioka 1/3
40-133 Katowice

Dot.: nabycie udziału w powierzchniach wspólnych,

Szanowni Państwo,

niniejszym informuję, że jestem zainteresowany / zainteresowana zakupem udziału w powierzchniach wspólnych Osiedla Słoneczne Wzgórze zgodnie z zapisem paragrafu …………. aktu notarialnego rep. …………………. z dnia ……………….. / umowy przedwstępnej z dnia ……………………….. / umowy developerskiej z dnia …………………….  o wartości 1/150, przy założeniu, że sumaryczna liczba udziałów wynosi 150 i wartość ta nie ulegnie zmianie.

Z wyrazami szacunku

………………………………………

///Proszę usunąć z tekstu fragmenty, które Państwa nie dotyczą.///

biźniak nr 42

14

Witam

Proponuje dodanie do tego pisma zdania, w którym zapisane będzie nie tylko o tym że sumaryczna liczba udziałów jest równa 150 ale że udziały w częściach wspólnych będą równo podzielone przez wszystkich zainteresowanych mieszkańców.

Określenie liczby sumarycznej na 150 nie daje nam gwarancji iż WD nie będzie miał 76 części.

Pozdrawiam

15

tytulem odpowiedzi na wpis uzytkownika Edu:

wiarygodnosc stracili z nastepujacych powodow:

- celowe opoznianie prac, a w konsekwencji niewywiazywanie sie z zawartych umow (mysle ze kazdy moze przedstawic na to dowody, ze mimo wplat klientow na budowie poszczegolnych etapow miesiacami nic sie nie dzialo)
- brak odpowiedzi na korespondencje (sluze dziesiatkami maili i pism, ktore pozostaja od miesiecy bez odpowiedzi)
- skladanie obietnic bez pokrycia (dla odmiany maile od developera, z obietnicami ze cos zostanie zrobione, a oczywiscie nie zostalo)
- brak reakcji na skladane reklamacje (pisma rowniez do wgladu)
- zainkasowanie pieniedzy za podlaczenie pradu, a Enion do dzis czeka na podpisanie umowy z Wolfem, pytanie gdzie sa te pieniadze?
- zadanie zaplaty za faktury, ktorych nigdy odbiorcy nie dostarczyl i uslugi na ktore nigdy nie zawarl umowy (woda, prad, oswietlenie, ochrona)

Mysle, ze wystarczyloby tego na kilka pozwow sadowych, a jesli dla uzytkownika Edu za malo tego, to licze na wsparcie pozostalych uzytkownikow w dopisywaniu argumentacji na utrate wiarygodnosci.

Co do sprzedazy udzialow, to kupujac je na warunkach Wolfa ryzykujemy ze wyrzucimy pieniadze w bloto, bo jezeli on zostawi sobie wiekszosc, to jako mniejszosciowi udzialowcy i tak  nie bedziemy mieli nic do gadania i jedyne co nam pozostanie to postepowanie sadowe (niestety w chwili obecnej nie ma mozliwosci zlozenia pozwu zbiorowego, a indywidualne procesy beda sie ciagnely w nieskonczonosc, bo kazdy bedzie ewentualnie skladal w innym czasie i roznych sprawach. Pytanie czy ktokolwiek zna juz tresc aktu sprzedazy czesci wspolnych?

16

Witam,

Jest tylko jeden problem z udziałami. Aby zmienić zapis na 1/150 muszą na to zgodzić się wszyscy mieszkańcy. Jednakże kilku mieszkańców założyło sprawę do sądu o wykup udziału w wysokości 1/67 lub temu podobnej to w tej sytuacji ich decyzja będzie raczej odmowna.

PS. Założeniem pisma jest wykup całej działki podzielonej na 150 części

17

Czyli w sumie kolejny pomysl, który spalił na panewce?
Grudzień już trwa, lada dzień pewnie przyjdzie nam podejmowac decyzje w sprawie zakupu, a my dalej w lesie sad.

----------------------------
Pozdrawiam

18

Wszystkiemu jest winien deweloper amator, który nie pomyślał za wczasu o prawidłowej procedurze sprzedaży częsci wspólnych. Przez fatalny kontakt w czasie budowy nikt mu nie ufa i stąd problemy.

19

a czy ktos zapoznal sie juz z tekstem aktu sprzedazy czesci wspolnych proponowanych przez Wolfa, bo to chyba pierwszy krok zeby zaproponowac cos z naszej strony...............znajac zycie tekst poznamy u notariusza

20

witam. umówmy się, że nie ma takiej opcji, żeby dokumenmty do podpisu czytac dopiero na miejscu u notariusza. Musimy znać  swoje prawa i każdy z nas ma święte prawo do wglądu propozycji umowy przed umówienien sie u notariusza oraz do zaproponowania swoich ew. zmian! Nie może być tak że Wolf  napisze  albo zadzwoni- proszę jutro przyjść na godz. x do notariusza w celu podpisania umowy!  Najpierw propozycje umowy musi każdy z nas zobaczyć i zaakceptować.

21

proponuje wiec, ze osoba ktora pierwsza otrzyma ten tekst umiescila go na forum - wtedy mozna przedyskutowac nasze uwagi, ale znajac zycie szybko to nastapi, juz przeciez miesiac temu mialy byc wysylane informacje o propozycji podpisania umow i jakos nadal cisza w tym temacie....................

22

Witam

Słyszałem że pojawiły się u niektórych propozycje aktów notarialnych proponowanych przez WD, czy ktoś może taki tekst u mieścić na forum?

Pozdrawiam

23

My otrzymaliśmy propozycję ale niestety w formie wydrukowanej.
To na co zwróciłam uwagę : w akcie jest mowa o 1/150 części, nie ma natomiast informacji o cenie jaką mamy zapłacić (jest "wykropkowane") - natomiast z opłaty notarialnej (300 zł netto)o której mowa na końcu  wynika że jest to ok. 9500 zł.
My już dawno zapłaciliśmy 3000 zł za 1/76 - taki był zapis w akcie notarialnym i niestety wymóg ze strony banku. Z całą pewnością (poza wszelkimi kwestiami innymi dot. części wspólnych) nie zamierzamy dopłacać 6500.
W akcie jest też mowa o hipotece na 9 mln zł na tej działce na rzecz Banku Gospodarstwa Krajowego "wyjaśniając że wierzyciel hipoteczny oświadczeniem z dnia .... wyraził zgodę na zwolnienie działki z zabezpeiczenia w/w hipoteką" (cyt.)
Jeśli ktoś przebrnął przez tekst aktu również będę wdzięczna za jakieś uwagi. Jak dla mnie bardzo skomplikowany.
Dodatkowo w akcie jest ujęta przedwstępna umowa darowizny (Wolf zobowiązuje się darować a my przyjąć część w użytkowaniu wieczysty działek na których będą urządzone tereny zielone - oczywiście konkretne daty wykropkowane). Jak rozumiem od takiej darowizny będziemy musieli zapłacić podatek.
W piśmie dołączonym do aktu jest informacja że podpisywanie będzie odbywało się 16.12 o godz.15 w kancelarii notarialnej w Chorzowie.

24

Witam

Propozycję Aktu notarialnego otrzymaliśmy wczoraj.
Dla nas proponowany termin podpisania to 17.12.2009.

Poniżej link do pdfa z propozycją:
Akt notarialny

Ja zastanawiam się czemu ma służyć § 9.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez grzegorz (2009-12-11 16:26:56)

25

Witam

Prawdę mówiąc dziwny ten akt bardzo, konsultował się ktoś może z prawnikiem co oznacza dla nas jako kupujących fakt tego zadłużenia?

Punkt 9 dla mnie jest nie do przyjęcia, jak można zobowiązać się do nie sprzedawania, prosta sprawa WD się boi że jeden kupi i odsprzeda 5 osobą z osiedla.
Rozumiem obawy ale faktu 100 000 kary ja nie akceptuje, nie wiadomo jaka będzie sytuacja na osiedlu za parę lat i czy nie będzie konieczności odsprzedania.

Najlepsze jest to że niektórzy dostali ten tekst na niespełna tydzień przed planowanym podpisaniem, a niektórzy jeszcze go nie dostali:)

Pozdrawiam