Dobry wieczór,
Panie Arku. Dziękuję za komentarz.
Tak jak na spotkaniu zaskoczył mnie Pan informacją o prawie służebności wpisanej w KW – (WD nie poinformował nas w żadnej z rozmów o takim fakcie) tak teraz również jestem zaskoczony informacjami jakie Pan napisał.
1. Hipoteka kaucyjna na działce 3131/64.
Tak jak wspomniałem na spotkaniu bank Millennium kredytujący mój bliźniak jak i udział w drogach wspólnych w 100% bez wkładu własnego, podczas żmudnej procedury kredytowej, zażądał przedstawienia KW wolnych od hipotek kaucyjnych w wysokości 400.000 zł oraz 200.000 zł.
Mniemam, że chodziło o KW dotyczącą działki pod moim domem oraz KW działki powierzchni wspólnych. Po 2 miesięcznym oczekiwaniu z biura WD odebraliśmy odpis żądanych przez bank KW, w których widniała w dziale IV informacja o wykreśleniu tych hipotek. Dokument ten wystarczył jeszcze tego samego dnia do uruchomienia kredytu, który nota bene w tym miesiącu zacząłem spłacać pomimo nieskończonego domu.
Moim błędem obecnie jest to, że nie wykonałem kserokopii dokumentu dostarczonego do banku i nie jestem obecnie w stanie powiedzieć, że zniesienie hipoteki dotyczyło nr działki o którym Pan wspomina. Obecnie moje obawy łączą się z tym, że wspomina Pan o hipotece na znacznie wyższą kwotę.
W tym świetle oraz w świetle zapewnień biura WD jak i przystąpieniu przez WD do organizowania sprzedaży udziałów mogłem wyrazić się na spotkaniu tylko i wyłącznie w formie pozytywnej – hipoteka została wykreślona.
Nie miałem na celu wprowadzenia w błąd nikogo na spotkaniu a tym bardziej przykro mi przeczytać o tym, że kłamię.
Jak wiadomo jednak fakty mówią za siebie i po przeczytaniu Pana wpisu żona udała się do WD z żądaniem przedstawienia aktualnego odpisu KW dot. powierzchni wspólnych oraz mapy referencyjnej.
Weronika otrzymała na miejscu następujące informacje:
a. W terminie ok. 3 tygodni powinniśmy otrzymać do rąk własnych odpis KW z wykreślonymi ciężarami
b. Mamy uzyskać również poświadczony odpis wniosku złożonego do Sądu o wykreśleniu hipotek
Tak jak wspomniałem na zebraniu, każdy kupujący podejmuje decyzję o kupnie w oparciu o przedstawione dokumenty oraz np. stan techniczny przedmiotu zakupu. Każdy z nas będzie przed podpisywaniem aktu notarialnego sprawdzał dokumenty, dodatkowo notariusz wykonujący zawód zaufania publicznego ma ustawowy obowiązek sprawdzenia dokumentów, ja sam dodatkowo udam się po odpłatną poradę adwokata gdyż informacje nt działek są niejasne.
2. Rozumiem negatywne doświadczenia Pana i innych mieszkańców z WD, które poznaliśmy szerzej podczas np. przeprowadzonych rozmów z grupą mieszkańców tuż po zakończeniu spotkania.
Pozwoliłem sobie w dobrej wierze na zorganizowanie spotkania osiedlowego, na które zaprosiłem wszystkich mieszkańców bez wyjątku, podzielenie się informacjami przeze mnie zebranymi oraz opiniami jako osoby wykonującej zawód zarządcy nieruchomości.
Jestem na dzień dzisiejszy mieszkańcem, który jeszcze na osiedlu nie mieszka ale jest żywotnie zainteresowany jego losami i dalszym rozwojem, chociażby tylko dlatego, że osoby mnie odwiedzające w przyszłości mogą wyrobić sobie negatywne zdanie o zarządcy nieruchomości, który ma zarządzać ich aktywami a na jego własnym podwórku nie ma się czym pochwalić.
Proszę o ocenianie mnie po czynach nie słowach, każdy z nas jest lepszym bądź gorszym mówcą. Czyny jednak będzie można ewentualnie zobaczyć dopiero po zmianie sytuacji prawnej na osiedlu.
3. W nawiązaniu do deklaracji złożonych przeze mnie na zebraniu w ten weekend opublikuję treść pisma dotycząca zmiany wielości udziałów do wartości 1/150 każdy, którą osoby zainteresowane będą mogły skierować do WD – do szerszego omówienia i skomentowania na forum.
(Zasadność wartości udziałów 1/150 była jeszcze omawiana przez grupę mieszkańców po zebraniu w świetlicy i takowa została wstępnie uznana za najwłaściwszą. Nie jest to wartość ostateczna)
4. W ten weekend opublikuję propozycję petycji do władz miasta dot. remontu ul. Pukowca, do podpisu przez zainteresowanych mieszkańców – do szerszego omówienia i skomentowania na forum.
Pozdrawiam. W razie pytań czy wątpliwości proszę o maila lub telefon.
W. Z. Truszczyńscy
biźniak nr 42